Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση
Ελληνικά  |  English  |  Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Λατινική Κοινότητα της Κύπρου
Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Εκπρόσωπος
Ιστορία
Λατινικά Μνημεία
Προσφορά στην Κοινωνία
Νομικό Πλαίσιο
Εκκλησίες
Σχολεία
Γκαλερί
Σωματείο
Εκδόσεις
Νέα
Συνδέσεις
Επικοινωνία

Λατίνοι Καθολικοί που συνέβαλαν στην Κυπριακή Κοινωνία μέσω της δουλειάς τους



  1. Μπρούνο Καννόνι: ήρθε από την Ιταλία και εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Ανέλαβε τον εκμοντερνισμό της ηλεκτροφώτισης στους δρόμους της Λεμεσού το 1931-1932.
  2. Τομάσο Μαντέλλα (1888-1952): Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν υπεύθυνος του πλωτού ταχυδρομείου πάνω στο πλοίο “Kosseir”, που τορπιλίστηκε και βυθίστηκε κοντά στο Πορτ Σάϊντ. Μετά υπηρέτησε ως διευθυντής ταχυδρομείου στην Λάρνακα.
  3. Άντονι Μαντέλλα: Απόφοιτος του γαλλικού Πανεπιστημίου του “Aix-Marseilles III” με διδακτορικό στη Νομική με ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο. Έλαβε με ‘honour’ “Πανεπιστημιακό δίπλωμα της Νομικής Σχολής Aix-en-Provence” στις Διδακτορικές Σπουδές. Του απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος Ζιουλς και Λουίς Ζιανμπερνά. Έλαβε επίσης Υποτροφία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Νομικών Σπουδών και Ερευνών και Πανεπιστημιακό Δίπλωμα της Νομικής Σχολής Aix-en-Provence στις Σπουδές DESS. Του απονεμήθηκε το βραβείο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μασσαλίας. Ήταν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του και έγραψε πολλές δημοσιεύσεις.  Από το 1990 είναι ο Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 1999 προάχθηκε στην θέση του Ανώτερου Υπαλλήλου Α’ του Ναυτιλιακού Τμήματος. Έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές διασκέψεις και συμπόσια για ναυτιλιακά θέματα και έδωσε ομιλίες στον τομέα ειδίκευσης του. Διδάσκει ναυτιλιακό δίκαιο σ’ ένα από τα κολλέγια της Λεμεσού.
  4. Αμπρόους Τζιόσεφιν: Κατάγεται από την Μάλτα και ήρθε στην Κύπρο για να ιδρύσει την πρώτη Αστυνομική Ζώνη της Κύπρου.
  5. Σίζαρ Σέλλις: Διετέλεσε Αρχηγός της Αστυνομίας στην Λευκωσία για πολλά χρόνια.
  6. Οικογένεια Μαντοβάνη: Ιταλική οικογένεια που ήρθε στην Κύπρο το 1634. Το 1856 δημιούργησε ναυτιλιακό πρακτορείο που ακόμα υπάρχει με 150 χρόνια ιστορίας. Ήταν οι πρώτοι πράκτορες αερογραμμών στην Κύπρο. Συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονης έννοιας της ναυτιλιακής πρακτόρευσης και στην ανάπτυξη του λιμανιού μαζί με άλλους ναυτιλιακούς πράκτορες. Ένας από τους πρώτους τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιωτικούς πράκτορες της ΙΑΤΑ.  Μέλη της οικογένειας Μαντοβάνη ήταν Επίτιμοι Πρόξενοι στην Κύπρο της Ιταλίας και Ιαπωνίας, λαμβάνοντας διακρίσεις από την Ιταλική και Ιαπωνική κυβέρνηση, το Βατικανό και την Custodia των Φραγκισκανών αδελφών της Ιερουσαλήμ.
  7. Ο Μπενίτο Μαντοβάνη έχει εκλεγεί τέσσερις φορές Εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας στην Κυπριακή Βουλή και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις από την Ιταλική κυβέρνηση (η πιο σημαντική ήταν αυτή του Grande Ufficiale) και από το Βατικανό (η πιο σημαντική ήταν αυτή του Ταξίαρχου του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου το Μέγα). (Βλέπε βιογραφικό σημείωμα στο τμήμα των Εκπρόσωπων στης Λατινικής Κοινότητας). Μέλη της οικογένειας έχουν υπηρετήσει ως πρόεδροι του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου στις πόλεις τους.
  8. Άντονι Πιετρόνι: Επιτυχημένος επιχειρηματίας και πράκτορας/εισαγωγέας προϊόντων ICI. Ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανική αποικιακή κυβέρνηση και τους αντιπρόσωπους της Ελληνικής και Τουρκικής κοινότητας για να αποκτήσουν την συνταγματική αναγνώριση της Λατινικής Κοινότητας και να έχει τον Εκπρόσωπο της στην Βουλή. Ήταν μέλος του “Equestrian Order of the Holy Sepulture” και έλαβε πολλές διακρίσεις από το Βατικανό και άλλες κυβερνήσεις. (Βλέπε βιογραφικό σημείωμα στο τμήμα των Εκπρόσωπων στης Λατινικής Κοινότητας).
  9. Φέλιξ Τσιρίλλι ντε Νόρες: Επιτυχημένος επιχειρηματίας. Δούλεψε με τον Άντονι Πιετρόνι για τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανική αποικιακή κυβέρνηση και τους αντιπρόσωπους της Ελληνικής και Τουρκικής κοινότητας για να αποκτήσουν την συνταγματική αναγνώριση της Λατινικής Κοινότητας και να έχει τον Εκπρόσωπο της στην Βουλή. Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από το Βατικανό, την Λιβανέζικη και Βρετανική κυβέρνηση. (Βλέπε βιογραφικό σημείωμα στο τμήμα των Εκπρόσωπων στης Λατινικής Κοινότητας).
  10. Αλεξάντερ Σέλλις: Ο Αλεξάντερ Σέλις υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής Ταχυδρομείου. Το 1942 έλαβε από τον Βασιλιά Γεώργιο τον Έκτο την Τιμή του “Companion of the Imperial Service Order”.
  11. Διακεκριμένοι ζωγράφοι της Λατινικής Κοινότητας:
    • Αντρέας Κάραγιαν, γνωστός στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή πολιτιστική   κοινωνία ως ένας πολύ πετυχημένος ζωγράφος.
    • Αρμάντο Τζιόζεφεν, διακεκριμένος ζωγράφος και μουσικός που έλαβε το πρώτο βραβείο για την σύνθεση τραγουδιών στην Ελληνοκυπριακή διάλεκτο.
    • Άλλοι διακεκριμένοι ζωγράφοι: Γιολάντα Καλοψιδιώτου, Χοσέ Ραμίρο Περάλες, Μαρία Καντελάρια Αγαθοκλέους, Τερέσα Φρεντς, Ρουφφίνα Μουσλίμοβα και άλλοι.
  12. Δρ. Αννίβας Φράνσις: Ο Δρ. Αννίβας Φράνσις ήταν γνωστός σε όλη την Κύπρο ως πετυχημένος χειρούργος. Εξελέγχτηκε Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου της Λάρνακας και υπηρέτησε επίσης Δήμαρχος της Λάρνακας για πολλά χρόνια. Ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας.
  13. Συλβαίν Μπερώ: Καθηγητής, ερευνητής – ιστορικός. Έγραψε πολλές επιστημονικές ιστορικές μελέτες και το βιβλίο “La Culture Française dans l’espace Chypriote”.  Έχει λάβει την διάκριση του Ταξίαρχου του Αγίου Γρηγορίου του Μέγα και του “National Order of Merit of France”.  Η οικογένεια Μπερώ προέρχεται από την Γαλλία: Κορυφαίοι έμποροι της Λάρνακας που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του εμπορίου με τις άλλες χώρες.
  14. Τραπεζίτες:Πίο Ουσμιάνι και Αμεντέο Σάντι ήταν μέλη της διαχείρισης των Τραπεζών της Κύπρου.
  15. Μισιέλ Χούρι: Ο Μισιέλ Χούρι ήταν ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους της Κύπρου, ειδικευμένος στο εταιρικό δίκαιο.
  16. Στιούαρτ ΜακΜπραϊντ: Επιτυχημένος δικηγόρος της Λεμεσό ειδικευμένος στο ναυτικό δίκαιο.
  17. Τζιόσεφ Πασκοττίνι: Από την Τεργέστη, Πρόξενος της Ρωσίας και κορυφαίος ναυτιλιακός πράκτορας.
  18. Οικογένεια Μπρουνόνι: από την Ιταλία. Ήταν κορυφαίοι έμποροι των οποίων οι δραστηριότητες βοήθησαν στην ανάπτυξη του διεθνές εμπορίου της Κύπρου. Ο Μπρουνόνι ήταν παθολόγος στην Λάρνακα όταν δεν υπήρχαν νοσοκομεία και τοπικοί ιατροί κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κύπρο. Γιάτρευε ανθρώπους κατά την διάρκεια της επιδημίας της χολέρας στα τέλη του 1800.
  19. Οικογένεια Λαπιέρ: Δημιούργησε το γνωστό “τσιφλίκι” στο χωρίο Κοντέα και έγιναν γνωστοί από ένα παρεκκλήσι που έκτισαν το οποίο ανακαινίστηκε το 2007-2008. Ήρθαν από την Γαλλία και έγιναν γνωστοί έμποροι.
  20. Ρικάρντο Ματτέϊ: Γνωστός έμπορος της Κύπρου που συνείσφερε στην ανάπτυξη και εξάπλωση του εμπορίου στην Κύπρο.
  21. Οικογένεια Μπούρτζι – Λάρνακα: Ο Ιωσήφ Μπούρτζι έχει προσφέρει στο εμπόριο της Κύπρου λόγω της έντονης του εμπορικής δραστηριότητας. Η σύζυγος του, Ελέγκω Μπούρτζι, με μεγάλη μόρφωση ήταν μια εκ των ιδρυτών της Παιδικής Εξοχής Λάρνακας και εκ των ιδρυτών του Σωματείου των Ελληνίδων Κυριών Λάρνακας. Τα έργα της προσέφεραν σημαντικά στην ανάπτυξη της πνευματικής ζωής του τόπου.

 

 

Σχολεία και Οργανώσεις που Συνέβαλαν στην Κοινωνία της Κύπρου


  1. Κολέγιο Τέρρα Σάντα: στην Λευκωσία. Ιδρύθηκε το 1646. Είναι το παλαιότερο σχολείο στην Κύπρο, προσφέροντας ακόμα εκπαίδευση στους νέους της Κύπρου ασχέτως θρησκείας και εθνικότητας. Είναι μικτό. Προετοιμάζει τους μαθητές για τα πανεπιστήμια.
  2. Σχολείο Αγία Μαρία: στην Λεμεσό. Ιδρύθηκε το 1923 και έχει υψηλή φήμη στην προετοιμασία των μαθητών για τα πανεπιστήμια και για γραμματειακές εργασίες. Έχει γίνει μικτό.
  3. Φιλανθρωπική Οργάνωση Αγίου Αντωνίου στην Λευκωσία. Είναι η παλαιότερη φιλανθρωπική οργάνωση στην Κύπρο και δίνει εδώ και δεκαετίες οικονομική βοήθεια σε άπορους ανθρώπους όλων των θρησκειών.
  4. Φιλανθρωπική Οργάνωση Αγίας Αικατερίνης στην Λεμεσό. Βοηθά άπορους ανθρώπους όλων των θρησκειών εδώ και χρόνια.
  5. Κέντρο του “Saint Joseph the Itinerant” στην Λευκωσία. Κέντρο που προσφέρει μέρος ξεκούρασης, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλες βοήθειες στους ξένους εργαζομένους. Είναι αναγνωρισμένο από την κυπριακή κυβέρνηση για της προσφορά του για την ευημερία των ξένων εργαζομένων και λαμβάνει ετήσιες οικονομικές επιχορηγήσεις.
  6. Καταφύγιο Αγίου Φραγκίσκου στην Λεμεσό. Κέντρο που προσφέρει μέρος ξεκούρασης και συνάντησης για ξένους εργαζομένους. Οργανώνει κάθε χρόνο πρωταθλήματα καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας για τους ξένους εργαζομένους. Είναι αναγνωρισμένο από την κυπριακή κυβέρνηση για της προσφορά του για την ευημερία των ξένων εργαζομένων και λαμβάνει ετήσιες επιχορηγήσεις.
Facebook Public Group Public Group YouTube YouTube Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα