Λατινική Κοινότητα της Κύπρου

πίσω | τύπωσε

Εκκλησίες των ΦραγκισκανώνΕκκλησία του Τιμίου Σταυρού - Λευκωσία - Πύλη Πάφου

Έχει κτιστεί πάνω σε μια παλιά εκκλησία, κτισμένη το 1596 και επανοικοδομημένη το 1642. Με την αύξηση της Λατινικής Κοινότητας ήταν αναγκαίο να την ξανακτίσουν δεύτερη φορά. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 8 Απριλίου 1900 και η εκκλησία, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα, εγκαινιάστηκε επίσημα στις 16 Φεβρουαρίου 1902 χάρη στην οικονομική βοήθεια από την Επιτήρηση των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ και άλλων αξιοσημείωτων ευεργετών και πάνω από όλα της Βασίλισσας Μαρίας Χριστίνας των Βουρβόνων, γυναίκα του Βασιλιά Αλφόνσου ΧΙΙ της Ισπανίας.

 

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι σε στυλ Μπαρόκ και τα σχέδια στην οροφή είναι ζωγραφισμένα πάνω σε ασβεστοκονίαμα. Το μάρμαρο που καλύπτει την Αγία Τράπεζα είναι εξαίρετης εργασίας, όπως επίσης και εκείνο των βοηθητικών Αγίων Τραπεζών. Η εκκλησία αποτελείται από ένα κεντρικό διάδρομο που πλαισιώνεται από τέσσερις βοηθητικές Αγίες Τράπεζες σε κάθε πλευρά. Ένα σύγχρονο μοναστήρι προστέθηκε το 1961.

 

 

Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης - Λεμεσός

Η Λατινική Εκκλησία των Φραγκισκανών αφιερωμένη «στην δόξα του Θεού και προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης» κτίστηκε το 1872 από τον Πάτερ Φραντσέσκο ντα Μονγκιντόρο της Μπολώνιας σε στυλ Μπαρόκ. Οι τοίχοι των αψίδων είναι ζωγραφισμένοι με νέο-βυζαντινές τοιχογραφίες και ανακαινίστηκε το 1979.

 

 

Εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Χαρίτων - Λάρνακα

Κτίστηκε από τον Πάτερ Καλίξτε Μαρτέλ το 1596 για τους προσκυνητές που ήταν καθοδόν για τους Αγίους Τόπους. Το 1724 ένα μοναστήρι και μια μεγαλύτερη εκκλησία αντικατέστησαν την αρχική εκκλησία. Το 1842 η εκκλησία και το μοναστήρι καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν από την παρούσα σε αρχιτεκτονικό στυλ Αναγέννησης και Μπαρόκ. Ο αρχιτέκτονας, Πάτερ Σεραφίνο ντα Ροκκασκαλένια σχεδίασε τα σχέδια της εκκλησίας.

 

 

Εκκλησία Χρυσοπολήτισσας και Αγίου Γεωργίου - Πάφος

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου - Πόλη

Ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Πάφου η οποία τις παραχώρησε στους Λατίνους Καθολικούς και Αγγλικανούς για λειτουργίες και γάμους.

© Copyright - Λατινική Κοινότητα της Κύπρου  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε