Λατινική Κοινότητα της Κύπρου

πίσω | τύπωσε

31ο Ενημερωτικό Δελτίο Λατινικής ΚοινότηταςΑγαπητοί Λατίνοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

 

 

Πραγματοποιήθηκαν:

 • ΔιάλεξηThe Latin Community of Cyprus and its Historical Antecedents: Clergy and Laity” με ομιλητή τον Δρ. Νίκο Κουρέα, Ανώτερο Ερευνητή στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, στο CVAR Λευκωσίας στις 22 Μαρτίου.

 • Παρουσίαση “Βιοτράπεζα, εθελοντισμός και βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γενεών - η αποκωδικοποίηση του DNA των Κυπρίων”, από την κα. Μαρία Κυρατζή, Biobank.cy Manager. Η παρουσίαση τέθηκε υπό την αιγίδα μου και του Πάτερ Ibrahim Khita, Εκκλησία Αγίου Σιαρμπέλ στη Λεμεσό, στις 26 Μαρτίου.

  Η εθελοντική συμμετοχή των Κυπρίων πολιτών (και Λατίνων) θα βοηθήσει να εντοπιστούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο DNA των Κυπρίων που ίσως ευθύνονται για γενετικές η άλλες ασθένειες. Η γνώση που θα αποκτηθεί, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόληψης και πρόγνωσης ασθενειών καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κυπριακό πληθυσμό.

  Μπορείτε να γίνετε εθελοντής καλώντας στον παγκύπριο αριθμό 7777 1838

 

 

Ανακοινωθήκαν και είναι σε εξέλιξη:

 • Συγκρότηση Αρχείου Πληροφορικής Παράδοσης των Λατίνων (ΚΑΡΜΕΛΑ)
  Ένας από τους σημαντικότερους στόχους που είχα θέσει ως Εκπρόσωπος ήταν η δημιουργία αρχείου της κοινότητας μας. Με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί, το πρόγραμμα ονομάστηκε ΚΑΡΜΕΛΑ και η παρουσίαση του έγινε στις 24 Φεβρουαρίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον τέως Υπουργό Παιδείας.

  Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει αναλάβει ακαδημαϊκή ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου εις την οποία συμμετέχον τα μέλη της Κοινότητας μας Μάριος Σιαμμάς και Κώστας Σιαχινιάν.

 • Παγκύπριος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικής έκφρασης με τίτλο, «Διαχρονική επίδραση των Λατίνων στη Κύπρο του σήμερα»
  Για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Νεολαίας του σωματείου «Θρησκευτική Ομάδα Λατίνων Κύπρου», προκηρύχτηκε μαθητικός διαγωνισμός  με στόχο να εκτιμήσουν οι μαθητές/μαθήτριες τη διαχρονική επίδραση των Λατίνων στη Κύπρο του σήμερα.

  Μαθητές/μαθήτριες, από δημοτικό μέχρι λύκειο και από δημόσια/ιδιωτικά/τεχνικά σχολεία, συμμετέχουν με δημιουργία σε γραπτή λογοτεχνική μορφή (π.χ. ποίημα, παραμύθι, διήγημα) ή σε παραστατική μορφή (π.χ. βίντεο, εικαστικό έργο, μουσική σύνθεση, εικονογραφημένη ιστορία).

  Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι των Λατίνων» τον Ιούνιο 2023.

 

 

Προγραμματίζεται: 

 • Εκδήλωση για παιδιά (5-10 ετών) στο «Σπίτι των Λατίνων», Λευκωσία

  Το σωματείο «Θρησκευτική Ομάδα Κύπρου», σε συνεργασία μαζί με το γραφείο μου, διοργανώνει απόγευμα δραστηριοτήτων για παιδία το Σάββατο 27 Μαΐου με αφορμή την Διεθνής Ημέρα του Παιδιού (που γιορτάζεται  λίγες μέρες αργότερα).

  Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ επικοινωνήσετε με το γραφείο μου (τηλ 22407238).

 

 

Τελειώνοντας, εύχομαι σε σας και στις οικογένειες σας ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

© Copyright - Λατινική Κοινότητα της Κύπρου  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε